Головна » 2016 » Квітень » 7 » екскурсія
14:08
екскурсія

Екскурсія «Поштова станція (Калинівка)»

         05 квітня 2016 року відбулася екскурсія учнів 7-10 класів Липівського НВО  до Калинівської  поштової станції, яка має статус  пам'ятки архітектури національного значення . Захід для школярів провів екскурсовод– місцевий житель Віталій Гедз.

       Траса Е-40 – колишнє Брест-Литовське шосе. Проклали його на початку ХІХ століття. У 1827 році поштовою службою Російської імперії був організований рух диліжансів за маршрутом Київ-Житомир-Радивилів (кінцевим пунктом був кордон з Австрією), а у 1846 році на Брест-Литовському шосе збудували поштові стації. Зводили станції за типовим проектом, тому всі вони практично однакові. При кожній станції був невеличкий готель (трактир), стайня, ямщицька і каретна. В ті часи це були чи не єдині цивілізовані місця зупинки у дорозі. Наприкінці ХІХ століття до станцій проклали телеграфний зв’язок, вони стали поштово-телеграфними. Калинівка - це третя поштова станція вздовж траси Київ-Житомир. Інші розташовані в Катеринівці і в Гурівщині. Для будівель поштових станцій, розташованих на ділянці траси Е-40 Калинівка-Київ, характерні неоготичні архітектурні форми. Це Т-подібні одноповерхові споруди з високими стрільчатими вікнами.

        Комплекс будівель поштової станції диліжансів зберігся в Калинівці з часів Російської імперії майже в первозданному вигляд. Побудований за зразковим проектом "Будинку II розряду з готелем", характерною особливістю якого є стрілчасті вікна в стилі неоготики. Будівля, хоч і типова, але цікава тим, що над входом частково збереглося вітражоване заповнення стрільчастої фрамуги. Воно виконано в готичному стилі, з хрестоцвітом у колі та парою трилисників під ним. Навіть збереглось тонко профільоване обрамування вікон і дверей. На фасаді цієї поштової станції встановлено меморіальну дошку, яка нагадує, що восени 1943 року «в будинках місцевих жителів села Калинівка перебував 515-й медсанбат 127-ї стрілецької дивізії». Тоді війська 1-го Українського фронту вели жорстокі бої за визволення Житомира. В комплекс станції входить ямщицка, каретна, стайня. Основна будівля і досі використовується за прямим призначенням - у ньому є поштове відділення. Інші приміщення займає офіс дорожньо-експлуатаційної служби.

 

         Наступними до Житомира були поштові станції "Ставище" на 70 кілометрі, "Кочерів" на 87 кілометрі (не збереглися), а також поштові станції "Коростишів" на 105 кілометрі (збереглася лише основна будівля) і "Кмитів" на 121 кілометрі.

Шосе Житомир-Київ, 53 км, с.Калинівка, Поштова станція №3, меморіальна дошка

 

Переглядів: 405 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: